10:46
Роковини аварії на ЧАЕС

Після натискання аварійної кнопки сталося два вибухи з інтервалом в декілька секунд, в результаті яких реактор був повністю зруйнований.
Витік радіації внаслідок вибухів прирівнюють до вибуху 500 атомних бомб, скинутих США у 1945 році на Хіросіму. А поширення її атмосферою було настільки масштабним, що радіоактивні дощі випали навіть в Ірландії.
Щоб зменшити викиди радіації зі зруйнованого реактора, його з гелікоптерів закидали мішками з піском та свинцем.
Загалом у ліквідації аварії взяли участь більше 600 тисяч людей. Точна кількість жертв та постраждалих не відома і досі.
Відселяти людей із зони зараження почали лише через добу після аварії. Вони покидали власні домівки із мінімальною кількістю речей та документів. Їм обіцяли - це ненадовго, виявилося - назавжди.
Загалом із зони навколо станції виїхало майже чверть мільйона людей. Десятки населених пунктів назавжди зникли з карти України. Навколо зруйнованої ЧАЕС - утворилася мертва зона. Територія площею в 4 тисячі квадратних кілометрів опинилася в зоні відчуження.
Обов'язково треба пам’ятати трагічні уроки власної історії ...
Масштабне будівництво нових сонячних електростанцій натомість зруйнованої вибухом атомної в донедавна відчуженій зоні підтверджує: ми здатні регенерувати навіть зі, здавалося б, безнадійних, станів.
Переглядів: 520 | Додав: beregosvita711 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar