13:46
Всесвітній день боротьби зі СНІДом
Головна мета - підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної ВІЛ-інфекцією.

 


Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка була задумана весною 1991 року. Її ідея належить художнику Франку Муру. Проект «Червона стрічка» (перевернуте «V») символ співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу.
Світ намагається зупинити епідемію ВІЛ. Два роки тому на черговій сесії Генеральної асамблеї ООН країни-учасниці домовились робити усе, аби до 2030 року хвороба перестала поширюватися, а люди, які живуть із ВІЛ, не зазнавали дискримінації. Україна також залучена у процес подолання епідемії ВІЛ-інфекції. На жаль, поки що наша країна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції.
За оцінками Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на 2018 рік в Україні мешкає 244 тисячі людей з ВІЛ. Лише 40% з них отримують антиретровірусну терапію. Протягом десяти місяців минулого року в країні щодня реєстрували 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 — на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.
Майже половина оціночної кількості людей, які живуть з ВІЛ, не знають про свій ВІЛ-статус. Ті ж, хто дізнаються, — бояться. Лякаються хвороби. Самих себе. Сприйняття навколишніми й дискримінації. Не менше лякає ця тема і людей здорових. Такий страх здебільшого породжений незнанням. А незнання — найкращий друг поширення хвороби.
В Україні більш як половину нових випадків ВІЛ-інфікування виявляють на останній чи передостанній клінічних стадіях. Лише кожен другий ВІЛ-позитивний українець знає про свій статус. Як уберегти себе та рідних?
Що треба знати про ВІЛ/СНІД, дізналися учні протягом тижня під час бесід, переглядів та обговорень просвітницьких відео на уроках з основ здоров'я (розвінчували міфи стосовно захворювання, обговорювали проблемні питання, шляхи передачі ВІЛ, як його уникнути, учні 7-9 класів писали експрес-тест "Що я знаю про ВІЛ").
Також підняли тему толерантного відношення до ВІЛ-позитивних людей. В знак цього почепили символ боротьби зі СНІДом - знак толерантного ставлення і підтримки - червону стрічку . Приєдналися до соціального флеш-мобу #стопСНІД , тим самим закликаючи кожного до кінця усвідомити усю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції.
Переглядів: 383 | Додав: beregosvita711 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar